Amit érdemes tudni a LED alapú világításról

A technika fejlődése egy egészen új fényforrás generációt hozott a világba, a LED alapú világítást.

A dekorációs célú, kommersz alkalmazások után a LED lámpák megjelentek a professzionális világítástechnikában is, mint már kiforrott, és kiváló jellemzőkkel bíró fényforrások. LED lámpák,   LED fénycsövek,  LED lámpatestek,  LED térvilágítás. Színvonalas, európai gyártmányok használatával (vagyis igényes konstrukció, megfelelő minőségű alkatrészek, és felelős gyártás esetén) valóban nagyon hosszú élettartamú, extra kis fogyasztású és környezetbarát lámpákat kaphatunk.

A ledek -szemben az izzókkal, neonokkal, kompakt lámpákkal,- alacsony hőmérsékletű, jól kezelhető fizikai eszközök, ezért sokrétű, változatos műszaki megoldásokat lehet velük kialakítani. A díszítő alkalmazások mellett azonban sokkal fontosabb a világ számára a professzionális világítás, hiszen a Föld összes villamosenergia felhasználásának mintegy 20%-a megy el világításra, és ennek több, mint két-harmada, vagyis a világ összes energiafelhasználásának 15%-a megspórolható.  Ez óriási szám, és óriási fontosságú dolog! A cégek és a háztartások számára is kiemelten fontos az energiaköltségek csökkentése, a ledekkel pedig valóban extra takarékos és sok évig működő lámpákat lehet gyártani. Új formákat is, és a jelenlegi lámpák és fénycsövek egyszerű kiváltására alkalmas, csereszabatos fényforrásokat is.

enerON Europe – professional led lighting

LED fényforrás fejlesztő, professzionális led világítástechnikát gyártó cég vagyunk, háztartások, ipari és kereskedelmi cégek üzleteinek, irodáinak világítására való led fényforrásokat készítünk. Európai minőségű, európai gyártású termékeink megfelelőek minden olyan helyre, ahol ma még hagyományos izzók vagy fénycsövek vannak, ahol sűrűn kell cserélni, ahol kellemetlen, vagy villogó, bántó fény. Kültérre és beltérre.

LED LED LED – amiért érdemes

Minőségi LED fényforrásokkal minden más műszaki megoldáshoz képest kiemelkedő nagyságú, 70-90% megtakarítás érhető el, a jóval kisebb teljesítmény felvétel, az elmaradó csere és karbantartási igény, és az esetleges klimatizálási nyereség hatására. Ez pedig a gyakorlatban tíz és százmillió forintokat jelenthet.

 • Rendkívül nagy világítási költség-csökkenés
 • Az izzólámpához képest 90-95% megtakarítás
 • A fénycsöves világításhoz képest 70-80% megtakarítás
 • Nem zúg, nem vibrál, nem zavaró
 • Nincs UV sugárzás, nem rontja a szemet
 • Kellemes fényérzetet nyújt
 • Hosszú, 5-10 év* várható élettartam
 • Karbantartás igénye nincsen
 • Csereszabatos a jelenlegi lámpákkal és fénycsövekkel
 • Nem igényel átalakítást
 • Nem sárgul el a plexi búra
 • Alacsony működési hőmérséklet
 • Környezetbarát gyártmány, nem tartalmaz halogént, higanyt, és ólmot
 • jelentős CO2 kibocsátás csökkenést eredményez

LED világítási tapasztalatok

Amit a felújítás során egy felhasználó jogosan elvár, az az, hogy a ledekkel produkált megvilágítás nagyjából olyan, vagy jobb legyen, mint a régi fénycsöves világítással, hiszen sötétet csinálni ingyen is lehet … A  led alapú világítási felújítások által  a világítási költségek megtakarítása akár 90% is lehet. Egy másik előny a létrehozott fény minősége, az, hogy végre nem villogó, bántó, tompa a fény, mint a régi fénycsöveknél, mert a jó ledek katakteres, kiváló  fényérzetet keltenek. Irodákban és üzemekben előny, hogy sokkal kellemesebb az ott dolgozóknak, az üzletekben pedig az áruk szinte felélednek, szinte kínálják magukat, sokkal jobb a benyomásuk a betérő vásárlóknak. Az   enerON ledes világítási rendszerek ipari és kereskedelmi környezetben, csarnokokban és üzletekben, a  gyakorlatban is hosszú időn át bizonyítottak, kiváló eredményeket mutatnak.

Termék minőség

A ledes világítástechnika egyik kulcskérdése a minőség. Az helyzet úgy áll, hogy nagyon könnyű dolog “lámpának látszó” tárgyakat fillérekért előállítani, és nagyon nehéz dolog tényleges világításra alkalmas, megfelelő fényű, és élettartamú led fényforrásokat kifejleszteni és gyártani. Ezek a valóban kiváló tulajdonságok, a megtakarítás, a kellemes fény, a hosszú élettartam, csak minőségi termékkel, megbízható gyártóval érhetők el.

LED lámpák a világpiacon

Tudni kell, hogy itt is, mint minden másban is, vannak jó minőségű eszközök, és vannak olcsó, és még olcsóbb, de valójában tartós működésre alkalmatlan, távolról-messziről származó ócskaságok is, melyek nem felelnek meg az európai minőségi követelményeknek. A led nem csodaszer, nem tart örökké, nem lehet vele mindent megoldani, a ledes lámpák tervezésének és fellhasználásának nagyon komoly műszaki követelményei vannak, melyeket ha a gyártók nem vesznek figyelembe, akkor a vásárlónak csak bosszúság, és csalódás a történet vége.

Ennek sok példáját látni az egyszerű ledes szpotlámpáknál, de még a fénycsövek és az utcai lámpák esetében is sokan kínálnak, kékes fényű, rosszul világító, belül ócska alkatrészekből összerakott termékeket, mint például a sokat emlegetett, jól hangzó ”power-led”-eket. Többeknek vannak ilyen negatív tapasztalatai, és mivel nem kis beruházásról, hanem sok évre szóló döntésről van szó, ezért érdemes elkerülni az ilyen termékeket, és az ilyen kereskedő cégeket. A különbség nem mindig látszik első ránézésre, de kis odafigyeléssel, a kivitel, a fény, a származás helye sok mindent elárul. Az olcsó, ledes hiperszuperledlámpákkal csak nagyon ráfizetni lehet, és aki már megégette a kezét, az már tudja ezt. Otthonra sem mindegy a dolog, és felelős döntéshozó sem kockáztatja, sem a vállalata pénzét, sem a saját pozícióját.

Luxok, lumenek, wattok és kereskedők számháborúja

Gyakori helyzet, hogy aki lépni szeretne, és a ledes felújításban gondolkodik, annak össze kell hasonlítania a régi lámpákat és az új, különböző ledes lámpákat, az egyik ledes céget és a másik ledes céget. Őszintén szólva,  nincsen könnyű helyzetben, mert egyrészt a “messziről jött áru azt mond amit akar”, a papír és a weblap mindent elbír, másrészt műszaki szempontokból sem olyan egyszerű ez az egész dolog. A különbőző fényforrások nem könnyen hasonlíthatók össze, nem lehet az adatlap színhőmérsékletét, vagy éppen a lumen értékét szimplán csak összevetni. Egészen másként sugároz egy fénycső, másként egy halogén szpotlámpa, és megint másként egy ledes fényforrás, különböző fizikai alapon képződik különböző fény, más spektrummal, más életgörbével, más sugárzási karakterisztikával. Hiába mutat a fénymérő esetleg jó nagy értéket, az lehet, hogy csak a tengelyvonalban ilyen nagy, és hiába olcsó az ár, és fele a fogyasztás, de az biztos, az élettartam rövid lesz, vagy, hogy gyenge minőségű, hideg, kékes fényben dolgozni nem lehet. Aki vállalja a kockázatot, és komoly felhasználásra, távol-keleti, gyenge, bizonytalan minőségű termékkel próbálkozik, annak jó vége nem lehet. A a gyakorlati kipróbálás az egyetlen segítség, ám valójában ez sem sokat segít, mert ott marad a lényegi kérdés, hogy mi van benne, milyen alkatrészelből, hogyan van gyártva… Nincsen csodaszer a döntésre, az egyetlen amit lehet tenni, ezeket a termékeket elkerülni, csak európai gyártású, európai minőségű led lámpákat vásárolni.

LED lámpák, LED fénycsövek

Ipari, kereskedelmi világítás

Ipari csaronokokban, irodákban, kereskedelmi egységekben ma döntő többségében fénycsöveket használnak, kisebb részben Hgl, és (fém)halogén lámpákat. Ezek ma már minden esetben kiválthatók megfelelő  LED lámpákkal,  LED fénycsövekkel,  LED lámpatestekkel, úgy, hogy legalább azonos megvilágítást és óriási energia és költség megtakarítást lehet elérni. Beltéren már minden világítási helyzet megoldható led technikával, igaz ez az ipari,  nagyteljesítményű mélysugárzókra, a hagyományos fénycsövekre,  és a boltok, üzletek kompakt fénycsöves mennyezeti lámpáira is. Nagyon fontos szempont a helyeken, hogy a világítás kellemes fényű, természetes fehér legyen, mert nem lehet napi sok órát használhatatlan, kékes színű lámpák alatt dolgozni, és nem lehet egy boltból sem elriasztani a vásárlókat barátságtalan, hideg fényű üzletvilágítással.

Háztatási lámpák

A kisebb fényigényű világítási helyzetek, a szpotok és hangulatvilágítások céljára már lehet találni elfogadható termékeket, de többségében ezek a led lámpák még csak barkácsoló kedvű kísérletezőknek valók. Nincsen a világpiacon olyan, hagyományos  E27-es led lámpa, ami a 40, 60, vagy 100w-os izzó fényét tényleg képes lenne helyettesíteni, amit ezek helyére betekerhetünk, ha spórolni szeretnénk. Ennek megvannak a maga műszaki okai, mert még nem lehet azonos nagyságú fényt leadó, csereszabatos led lámpákat gyártani. Még nincsen, de …

Térvilágítás, utcai lámpák

Az ipari és háztartási lámpák után a ledek harmadik fontos és ígéretes területe a  térvilágítás, az utcai lámpák új generációja. A települések, közutak jó megvilágítása igazán lényeges dolog, hiszen a megfelelő világítás még a köz és közlekedés biztonságot is erősen befolyásolja. Az önkormányzatok számára ez kifejezetten központi kérdés, és fontos a téma anyagi oldala is, az energiamegtakarítás, hiszen a gazdálkodásukban jelentős tétel lenne a közvilágítási költségek csökkentése. Hasonló a helyzet itt is, már vannak bíztató kísérletek, de őszintén kimondva, sajnos a led lámpák ma még nem alkalmasak komoly utcai és térvilágításra. Sajnálatos, de tény, hogy ma még nem alkalmasak, ma még nem lehet az utcai világításhoz megfelelő fényt, megfelelő szórásképet, megfelelő teljesítményt, megfelelő élettartamot, és megfelelő árat egyszerre megvalósítani. A nem túl távoli jövőben azonban a led lámpák elérik ezt a műszaki szintet, és képesek lesznek ezeknek kihívásoknak is megfelelni  – de addig, mivel nincsen más, igazán gazdaságos műszaki megoldás, kicsit még türelemmel kell várni.

Árak

A valóban jó minőségű, professzionális LED fényforrások ára természetesen jóval magasabb, mint a már betiltás alatt lévő, izzók, higanytartalmú lámpák, és a kifutó, különféle fénycsövek árai. Ez teljesen érthető is, hiszen erősen high-tech termékkel van dolgunk, – melynek az előállítása alapanyag szinten sem olcsó dolog. Ami a lényeges, hogy töredéke a fogyasztásuk, a karbantartási igényük, extra hosszú az élettartamuk, és a világítási költség csökkenéséből származó nyereség olyan jelentős, hogy a viszonylag nagyobb beruházási összeg még így is nagyon gyorsan megtérül, használattól függően, általában 0,9-2,5 év alatt. A világítás felújítás gazdasági mérlegelése során az a döntő, hogy a (minőségi termékekkel megvalósított) ledes felújítás milyen műszaki előnyöket nyújt, és pénzügyileg mibe kerül. Végső soron, hogy ”mit hoz a konyhára“. Ha pedig ezeket a szempontokat bármely más műszaki lehetőséggel összehasonlítjuk, akkor az derül ki, hogy a ledes felújítás többszörös megtakarítást, és többszörös tiszta hasznot eredményez. Mindent összevetve, az biztos, hogy a már elavult technológiákba beruházni nem érdemes.

Néha felmerül a kérdés, hogy: a LED világítás most még drága, de … egy év múlva biztosan a felére megy majd le az ára.  Nem. A professzionális világítástechnika nem úgy működik mint a szórakoztató elektronika világa, mert ezekben a marketing, az újdonság, a divat erősen árképző hatású. A digitális fényképezők és a lapos tévék világában ez valóban így van, azonban a fényforrás ledek gyártása már ismert, kiforrott, és bonyolult alaptechnológia, így csak sok éves távon várható majd árcsökkenés, közel-távon még az árak emelkedése is elképzelhető a szűk félvezető gyártási kapacitások miatt. Kiszámolható, hogy nem éri meg várni, mert az alatt az idő alatt sokkal nagyobb a megtakarítás, mint amennyit az esetleges remélt árcsökkenés jelentene. Általában egy-három év alatt megtérül a beruházás, ami azt jelenti, hogy 30-100% az éves nyereség. A várható árcsökkenés pedig 5-8%, de még az is lehet, hogy az óriási kereslet növekedés miatt egyelőre nem is csökkennek az árak.

Összességében azt lehet mondani, hogy az igazában már túlhaladott, toldozgató fénycsöves műszaki megoldásokba nem érdemes beruházni, nem érdemes egy régi, már túlhaladott rendszert még újabb évekre konzerválni. A mai választás a jó minőségű, európai termékekkel megvalósított led világítás bevezetése, ami kiemelkedő nagyságú költségcsökkentési és energiamegtakarítási eredményt hoz, és hosszú időre megoldja a világítási problémát. Vagyis nem érdemes várni, mert minden hónap energiapazarlás valójában kidobott pénz. A döntéshozók szempontjai egyszerűek és racionálisak, azt mérlegelik, hogy a következő öt évre számítva mennyi a megtakarítás, mennyi a beruházás, és mennyi a tiszta haszon.

A lényeg, hogy  …  “mit hoz a konyhára”  …